Oplevelser i naturen

NØRRE VOSBORG & Vestjylland

NATUROPLEVELSER I verdensklasse

Herregårdslandskabet ligger i UNESCO Global Geopark Vestjylland og i Naturpark Nissum fjord.  

Mod vest, langs Vesterhavet og Nissum Fjord, findes reservater med et rigt fugleliv. Mod øst ligger et næsten 100 km² stort statsskovdistrikt med Nørre Vosborg Hede, Ulfborg og Stråsø Plantager.

Skovbjerg Bakkeø mod sydøst er et næsten uberørt bakkelandskab fra istiden. Og mod nord løber Storå gennem Nørre Vosborgs jorder. Dette giver Nørre Vosborg en placering i et enestående kyst, natur- og kultur-landskab med store rekreative værdier.

Der er etableret tre vandrestier med kulturhistorisk formidling på Nørre Vosborgs jorder. Stierne er såkaldte trampestier, og kan derfor være ujævne visse steder. Ved parkeringspladsen på Nørre Vosborg er der kort over stierne ved info-skiltene.

Her under det blomstrende Hyldetræ – Vi sidder mod Vinden i dejligt Læ, Og over Buske og Træers Top – smukt Nørre Vosborg løfter sig op med Teern og med Gavl som i gamle Dage og gennem vor Tanke Minderne drage om Bugge og Podebusk til Peder Tang, sært Tankerne svulme og blive til Sang.

DET RIGE FUGLELIV

OP MOD 50 FORSKELLIGE ARTER

Nørre Vosborg er et sandt  mekka for alle – professionelle som amatører – ornitologer. Du kan opleve helt op mod 50 arter herunder Stillits, Munk, nattergal, havørn, fiskeørn og Gærdesmutte.

Naturpark Nissum Fjord

ET UNIKT FJORDLANDSKAB

Tag på oplevelse ved Nissum Fjord – et unikt fjordlandskab, der ligger bag klitterne langs Vestkysten, og som rækker helt op til Nørre Vosborg. ”Havet bag havet” er et landskab, der giver vind i håret, mens tagrørenes hvislen hvisker dig i ørene. Her er mange muligheder for natur-, kultur- og kunstoplevelser.

Indtag f.eks. din søndagsfrokost på Nørre Vosborg og tag en tur med bilen rundt om fjorden. Undervejs kan man besøge nogle af de mange natur- og kultursteder eller de små hyggelige jollehavne, hvor du kan være heldig at støde på nogle af de mange fritidsfiskere.

Der er også flere overnatningssteder på turen fjorden rundt med shelter, bålplads og muldtoilet – se de mange muligheder på Naturpark Nissum Fjord. Tag på weekendophold – eller miniferie med udgangspunkt fra Nørre Vosborg – og kombiner det med en vandre- eller cykeltur fjorden rundt. Der er ca. 75 km fjorden rundt. Trampestier, cykelruter og broer sikrer, at man kan komme hele vejen rundt til fods eller på cykel.

FORMIDLINGSRUTEN

OPLEV DE SPÆNDENDE HISTORIER

Igennem et omskifteligt landskab ved Storå ved Vemb, Nørre Vosborg Vosborg og Skærum Mølle skaber 15 historier en vandring i tid og rum – nogle sande, andre ikke. Sammen danner de en vandring igennem et omskifteligt landskab ved Storå i tid og rum.

På ruten finder I fortælle- hot spots med stedsspecifikke sagn, myter og andre underfundige fortællinger fra lokalområdet gennem ord og illustrationer. Historierne er indsamlet og bearbejdet af forfatter Anna Marie Helfer. Illustrationer er udført af kunstner Eva Hermann med blæk og pen af tagrør, skåret ved Storås bred.

Vandreruten fungerer således som mentale og fysiske forbindelseslinjer mellem mennesker i stationsbyen Vemb og de to kulturarvssites, herregården Nørre Vosborg og Skærum Mølle og skal skabe opmærksomhed om stedets nutid, fremtid og kulturarv og dermed medvirke til at styrke den lokale identitet og stedet; men også stedet som kultur- og naturbesøgsmål for turister for dermed at skabe synlighed på hele Nordvestjylland.

Formidlingsruten henvender sig til både børn, unge, familier og seniorer, lokale som turister. Materialet er støttet af LAG og Landdistriktspuljen.

2

ATTRAKTIONER

hUSBY KLITPLANTAGE

Husby Klitplantagen blev etableret i anden halvdel af 1800-tallet, da man prøvede at bekæmpe sandflugten. I dag kan du gå i den en 1.100 ha stor kombination af klit, strand, løvskov og nåleskov på certificeret vandrerute. Et eventyr der bare venter på at blive opdaget og udforsket. 

JYLLANDSAKVARIET

I hjertet af Thyborøn ligger Jyllandsakvariet. Her kan du opleve et hav af forskellige fisk og skaldyr, der alle lever i Limfjorden eller Nordsøen. Mange tur-ud-i-naturen fx sælsafari, ravsafari, østerssafari.

STRÅSØ PLANTAGE

Se “Lærkehøj”, som H.C. Andersen besøgte og digtede om tilbage i 1859. Her kan i eksempelvis plukke tyttebær eller måske se ulven.

STRANDINGSMUSEet

På kanten af havet, i rammerne af prisvindende arkitektur og med nye, stemningsfulde udstillinger, fortæller museet dramatiske historier om de tusindvis af strandinger på den farlige jyske vestkyst og om befolkningens møde med søfolk fra hele verden.

BOVBJERG FYR

Næsten ude på kanten af den 40 meter høje Bovbjerg Klint står det røde Bovbjerg Fyr. I mere end 135 år har den trodset hårde vinterstorme slikket solskin på varme sommerdage.

HORNEVAREFABRIKKEN

Blot 18 km fra Nørre Vosborg ligger hornvarefabrikken. Gæster er velkomne til at besøge butik og værksted alle ugens dage.