20. april 2021 kl. 19.00

Smagen af øl

Hør professionelle brygmestre fortælle om gærens betydning for øllets aroma, om maltens indflydelse på farve, smag og smagsholdbarhed og om humlens rolle som smags- og aromagiver. Under foredraget får du serveret smagsprøver på malt, humle og seks øltyper.

Mennesket har kunnet brygge øl i næsten 10.000 år fordi brygprocessen som udgangspunkt er en simpel og en helt naturlig proces som kombinerer spiring af byg – dvs. maltning – med gæring.

Selv om processen tilsyneladende er enkel, så er smagen af øl alligevel resultatet af en meget kompleks interaktion mellem de anvendte råmaterialer – primært de forskellige malt- og humletyper – samt valget af gær og den anvendte brygproces. Der er identificeret over 700 forskellige aromakomponenter i øl, og der føjes jævnligt nye til listen.

I dette foredrag vil du høre om gærens betydning for øllets aroma og om maltens indflydelse på øllets farve, smag og smagsholdbarhed. Du får også indsigt i humlens rolle som smags- og aromagiver, og forelæserne vil også diskutere brygprocessens betydning og hvordan man laver alkoholfrit øl.

Under foredraget får du serveret smagsprøver på malt, humle samt seks forskellige øltyper. Du smager dem én efter én efterhånden som de gennemgås i foredraget.

Begge foredragsholdere kommer fra Carlsberg Laboratorium, som har en helt særlig historie: laboratoriet har revolutioneret moderne ølbrygning på verdensplan. Det har laboratoriet blandt andet gjort ved at levere banebrydende forskningsresultater – og herunder også nogle af de kemiske begreber som vi alle kender fra vores skolegang – fx opdagelsen og indførelsen af pH-begrebet til angivelse af en opløsnings surhedsgrad.

Om forelæser Erik Lund:
Erik Lund er chefbrygger ved Carlsberg Laboratorium. Han er uddannet som levnedsmiddelkandidat, bromatolog, fra det der tidligere hed Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole – som i dag er en del af København Universitet. Efter at have arbejdet et par år i staten med at kontrollere vores fødevarer, tog Erik springet og blev uddannet til brygmester på Den Skandinaviske Bryggerhøjskole.

Som chefbrygger ved Carlsberg Laboratorium arbejder Erik Lund med at optimere alle aspekter af brygprocessen. Herunder en del produktudvikling specielt for specialbryggeriet ’Jacobsen’.

Om forelæser Zoran Gojkovic:
Zoran Gojkovic er født og opvokset i ex-Jugoslavien og har der studeret på Sarajevo Universitet. Efterfølgende flyttede Zoran til Danmark hvor han fortsatte sin universitetsuddannelse på Københavns Universitet og blev her ph.d. i molekylærbiologi. Han uddannede sig som brygmester på Den Skandinaviske Bryggerhøjskole og er nu brygmester og forskningsleder på Carlsberg Laboratorium.

Zoran Gojkovic har beskæftiget sig med mange forskellige videnskabelige områder – lige fra gærcellers genetik over gen-terapi, stamceller, drikkevarers sundhedseffekter og til ølbrygning.

Zoran har stor erfaring med både at forske og at opbygge og lede virksomheder – fx i biotek-branchen – og er altså nu forskningsleder ved Carlsberg Laboratorium.